7 Nisan 2015 Salı

Kitaplar ve Okumak Üzerine

KİTAPLAR  VE  OKUMAK  ÜZERİNE  GÜZEL SÖZLER

 

"Kitap sessizliğin çocukları ve yalnızlığın yapıtlarıdır."

                                   Marcel Proust

"Kitap ruhun ilacıdır."          Japon atasözü

"Boş çuval ayakta dik duramaz."        Türk atasözü

"Gençken bilgi ağacı dikelim ki, yaşlandığımız zaman gölgesinde barınacak bir yerimiz olsun."                                                      

                                    Lord  Chesterfield

"Allah'ım!  Bana kitap dolu bir evle çiçek dolu bir bahçe nasip et."                Konfüçyüs

"Bir insanın karakterini anlamak istiyorsanız onun okuduğu ve güldüğü şeylere bakın."      J. K. Banos

"İNSAN, ÖĞRENMEYİ BIRAKTIĞI GÜN YAŞLANIR. "                     Henry  Ford

"Bir zamanlar 'Mein Balıkçısı diye, talihi ile meşhur bir adam varmış.  Mein kıyılarında balık pek az tutulduğu halde bu adam ne zaman balığa çıksa boş dönmez, sepetler dolusu balıkla gelirmiş.                    Adam bu yüzden para kazanırken talihi de dillere destan olmuş.  O kadar ki birinin fazla talihli olduğunu anlatmak için "Mein  Balıkçısı gibi talihli" demek adet  haline gelmiş.                                                                Günün birinde balıkçı ölmüş.  Cenaze için evine gelenler, Mein Balıkçısı'nın evinde balık ve su üzerine zengin bir kütüphane olduğunu hayretle görmüşler; adamın balık avından neden boş dönmediği  o zaman anlaşılmış.

"Bir yıl sonrası ise düşündüğün, tohum ek.

Ağaç dik, on yıl sonrası ise tasarladığın.

Ama düşünüyorsan yüzyıl ötesini, halkı eğit o zaman.

Bir kez tohum ekersen bir kez ürün alırsın.

Bir kez ağaç dikersen on kez ürün alırsın.

Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen milleti.

Birisine bir balık verirsen, doyar bir defalık,

Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca. "                       Kuan - Tzu

 

SOKRATES' den  :

"Kime eğitimli diyeceğim? Ben,  öncelikle koşullar tarafından yönetilmek yerine onlara egemen olan, her fırsatı yiğitçe karşılayan ve zekice hareket eden, tüm iş ve ilişkilerinde onurlu olan, huysuz kişilere ve olumsuzluklara iyi yaklaşan, ayrıca zevklerini kontrol altında tutan ve talihsizliklere boyun eğmeyen,  başarıyla şımarmayan insanlara eğitimli derim."

                                                                                                                  Sokrates

"En büyük üniversite, iyi kitaplardan oluşan bir koleksiyondur."               Charles  Jones

 

"Kurnaz insanlar okumayı küçümserler, basit insanlar ona hayran olurlar, akıllı insanlar ise ondan faydalanırlar."

                                                                                                                               Francis  Bacon

 

" İnsan  öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır."

 

 

 

F. K.   

 

Doğu ile Batı'nın Kadim Sentezi

DOĞU  İLE  BATI'NIN  KADİM  (qdm)  SENTEZİ

Hellen söylencelerine göre ;  Kenan Ülkesi'nin kuzeyinde Sidon'da oturan Filistin Kralı Agenor'un  Europe adında güzel bir kızı vardır. Zeus, bu güzel kızı boğa kılığında kaçırınca Kral Agenor da oğlu Kadmos'u  kızkardeşini  bulmakla görevlendirir.  "onsuz dönme Filistin'e" der oğluna.

Filistin Kralı Agenor'un oğullarından Kadmos, kızkardeşi Europe'yi bulamaz ve babasının "onsuz dönme" emrine uyar, geri dönemez ülkesi Filistin'e.  Danıştığı Delphi kahininin dediği gibi, izlediği ineğin çöktüğü topraklarda, Orta Yunanistan'ın Kadmeia Dağı eteğinde, bir kent kurar. Oraya Thebai adını verir. Mısır'ın Nil kıyısındaki görkemli Thebai'si ile aynı adı taşıyan bir kent.  Orada yerleşir ve Kral Kadmos'un soyu böylece çoğalır. Oidipus'un büyük dedesidir o;  Thebai Kralı Laios'un oğlu Oidipus'un , Antigone de Oidipus'un  öz anası  İokaste'den doğma büyük kızıdır.

İ.Ö. 15 - 13. yüzyıllar arası  süreçte  Akha Hellenleri kent devletlerinin en güçlüsü olarak öne çıkan  Thebai'de Filistin Kral  soyunun boy boylaması  eskiçağ bilimini, mitsel söylencelerin içeriğinde tarihsel bir gerçeğin okunabileceği yönünde düşündürmüş; görüşler, Kenan diyarı ile Thebai halkları arasında var olan kültürel ilişkilerde, Orta Yunanistan'a doğru kalkan  bir Filistin göçünün varlığında odaklanmıştır.

Kadmeia'da gün yüzüne çıkan İ.Ö. 14.yüzyıldan "Doğu" ürünü silindir mühürler,  Kadmos adının etimolojik olarak  Sami dilinde "önce, doğu,eski" anlamındaki qdm'den köklenmesi gerçeği , bu ilişkiyi destekleyen güçlü belgeler niteliğinde değerlendirilmiştir. Yunan alfabesinin kaynağını oluşturan 'Kadmeia ya da Fenike yazısını  Kadmos'un ya da yandaşlarının Yunanistan'a göçle taşıdığı yönündeki bir Heredot kaydının dilbilimciler tarafından sorgulanmaya değer görülmesi de bu bağlamda önemlidir.

Kadmos'un Thebai  Krallığı'nı kurmasına neden olan kız kardeşi Europe mitosu tek başına, Batı kültürünün yaratılışındaki  'Doğu'yu ve bunun nasıl da "Yunanlaştırıldığı" gerçeğini görmede yeterlidir. O'nun  Zeus tarafından kaçırılışı öyküsü, günümüz Avrupa'sının adıyla yaratılış öyküsüdür çünkü.                     Kadmos'un  yerleştiği Yunanistan'dan ve Zeus'un boğa kılığından çıktığı Girit'ten başlayarak Asya'nın batısındaki topraklara Avrupa adının verilmesi  vardır içeriğinde; Doğu kültürünün Batı'yı adıyla biçimlendirmesi gerçeği vardır. Şimdiki Yunanlılar bunu da politik çıkarlar için kullanmış; kendi            "2 Euro" değerindeki madeni paraları üzerine Europe'nin  boğa biçimine dönüşmüş olan Göktanrı Zeus tarafından  kaçırılışını betimleyerek ve üzerine de "Europe" yazarak, üyesi olduğu Avrupa Birliği'ne, adlarını bile kendi Hellen kültürlerine borçlu oldukları mesajı verilmek istenmiştir.

Aslında çağdaş eskiçağ bilimi bilmektedir ki bu para üzerindeki  boğa, Doğu'da Göktanrı'nın simgesidir. Hititler'de tek başına Göktanrı Teşup'un kendisidir. Sırtında oturan genç kız ise            Filistin Kralı Agenor'un kızı, Thebai Kralı Kadmos'un kız kardeşidir ve de Sami dilinde 'akşam' anlamında bir sözcüktür 'Europe' adı;  yani 'güneşin battığı yer' demektir; 'Batı' demektir.                            Ve Yunanlılar bugün, Doğulu olan bir tanrı resmine ve Doğulu olan bir prenses ismine 'benimdir' diyerek sahiplenebilmektedir ve tüm dünya bu saptırmalara salt 'inanmaktadır'; tıpkı tarihsel gerçeklere karşın,  Makedonya'nın ve İskender'in 'Yunan' olduğuna inandığı (?) gibi inanmaktadır.