15 Aralık 2012 Cumartesi

TALİHİN GÜCÜ

     TALİHİN  GÜCÜ  ( LA FORZA  DEL   DESTİNO )

Yılın son günlerine yaklaştığımız bu aralık ayında yine görkemli bir opera gecesi yaşadık. Birbirinden değerli bu genç opera sanatçıları kadar ben de Prof. Güzin Gürel’i minnet duygular ile anıyorum daima. Sedat Gürel – Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı 20. Kuruluş Yılı Konseri başlıklı bu gecede tam onsekiz eser seslendirildi büyük senfoni orkestrası eşliğinde.  Önemli opera eserlerinden seçilen birbirinden güzel aryaları dinlerken hemen önümde oturan Prof. Güzin Gürel’in desteklediği ve yetiştirdiği genç sanatçıları izlerkenki mutluluğunu ve iftihar ifadesini yüzünden okuyabiliyordum.        Ben, çok sevgili gözdelerim Deniz Yetim, Alp Köksal, Onur Ertür ve Burak Bilgili’yi tekrar dinleyebilmenin tadını  çıkarıyordum. Puccini’nin Manon Lescaut’dan Manon’un aryası “Sola perduta”dinledik Deniz Yetim’den.  Deniz Yetim, Bakü’de yapılan VI. Byulbyul Uluslararası Şan Yarışması’nda bu yılın ‘Grand Prix’ ödülünü aldı. 2013-2014 yıllarında Rusya ve Bakü’de birçok opera, konser ve festivalde yer alacak. Daha bir çok ödül sahibi olan Yetim, ikinci bölümde  Burak Bilgili ile birlikte Verdi’nin “Talihin Gücü” ( La Forza del Destino ) operasından bir düet  “or siam soli” yi söylediler. Maria Callas kalktı ve geri döndü dedim içimden...                       

En çok etkilendiğim anlardan biri de  Hale Soner’in seslendirdiği  Donizetti’nin Lucia di Lammermoor’dan Lucia’nın aryası olan “ Il dolce suono... Spargi d’amore pianto” olağanüstü bir şölendi. Hale Soner, 2004 yılında Siemens Şan Yarışması birincisiydi ve yurt dışında önemli Master Class’lara katılan soprano , 2007’den beri Prof. Güzin Gürel’le çalışıyormuş. Günbatımı renginde göze hitap eden  elbisesi ve ve akıp giden lirik sesiyle bize “mutluluk” sözcüğünün tam anlamını yaşatmış oldu...  Bir Onur Ertür var. İyi ki var!  Gözlerinde zeka kıvılcımları parlayan bu genç adam komik operalarla çıktı karşımıza. Muzur tavırları komedi-tiyatro tarzı ve güzel sesi ile çok dikkat çeken bir tenor. Hepsi çok değerli sanatçılar ve çok emek verdikleri belli, ama en çok etkilendiğim anlardan bahsediyorum burada.

Konserin sonunda Prof. Güzin Gürel’i sahneye davet ettiklerinde  şahit olduğumuz sevgi seli ve şükran duygusu gerçekten düşündürücüydü. Aynı zamanda hayatın bir “veriş-alış” esasına dayalı olarak yaşanması gerektiğinin çok anlamlı bir kanıtıydı da. Hepsi tek tek sarıldılar ve yediler bitirdiler sevgili profesör Gürel’i...Ulu bir ağaç hem gölgesinde barındırır, hem de döktüğü meyvalarıyla insanları besler ve keyiflendirir. İşte Prof. Güzin Gürel böyle ulu bir mürşit olsa gerek!                                                          Finalde, bütün sanatçılar ellerinde Türk bayrakları ile sahneye iki taraftan gelerek koro yaptılar ve en son bis parçası olarak da “finunculi  finuncula”yı  tüm seyircilerle birlikte söylerken coşku ve haz doruktaydı.  Yüzlerde tebessüm yavaş yavaş sağanak yağmur altında düzayak ve eski tarz opera evimizden çıktık ve ıslak caddede “yomme yomme yomme yomme yom!” nakaratıyla “funinculi fuincula”yı söyleyerekten “just the walking in the rain” halinde evimize döndük.         

 

Füsun  Kankat                                    

 



__________ ESET NOD32 Antivirus tarafından sağlanan bilgiler, virüs imza veritabanı sürümü: 7802 (20121214) __________

İleti ESET NOD32 Antivirus tarafından denetlendi.

http://www.nod32.com.tr

E-posta gönderiliyor: TALİHİN GÜCÜ

<<...>>
İletiniz aşağıdaki dosya veya bağlantı ekleriyle gönderilmeye hazır:

TALİHİN GÜCÜ





__________ ESET NOD32 Antivirus tarafından sağlanan bilgiler, virüs imza
veritabanı sürümü: 7802 (20121214) __________

İleti ESET NOD32 Antivirus tarafından denetlendi.

http://www.nod32.com.tr