12 Haziran 2012 Salı

DEVLET BAŞKANLARINA YAZ OKULLARI

                DEVLET  BAŞKANLARINA YAZ OKULLARI

 

Büyük İskender müthiş bir adammış. Buna mukabil Cengiz Han’ın hayatı sadece vurup kırma, yıkım ve talan üzerine. Cengiz Han, kendi ırkından olmayanları , barbar ve düşman ilan ederken İskender, askerlerini kendi ırkından olmayanlarla evlenmeye teşvik ediyor.

İskender, Cengiz Han’dan bin beş yüz yıl önce yaşamış.Bırakın Cengiz Han’ı, daha çok yakın bir tarihe kadar bizim buralarda yabancı kadınlarla evlenenler ordudan atılıyordu.

               Ölürken İskender’in üç isteği olmuş; birincisi, tabutunu doktorlar taşısın istemiş.Böylece ölüme karşı doktorların da çare olamayacağı  anlaşılacakmış.

İkincisi, hazineleri tabutunun geçtiği yollara çepeçevre dizilsin istemiş, ki böylelikle hazinelerin ölüme engel olamadığı anlaşılsın.

Üçüncü ve son isteği de, ellerinin tabutun iki tarafına sarkması imiş; böylelikle ellerin boş gelip boş gittiği,zamanın elde tutulamayacağı halka bir ders olacakmış.

               Cengiz Han’ın ise bilinen tek bir sözü var, o da şu: “ Bizden sonra gelecek olanlar yaldızlı elbiseler giyecekler, yağlı ve tatlı yiyeceklerle beslenecekler, en güzel kısraklara binecekler, en güzel kadınları kollarına alacaklar. Ancak maalesef bütün bunları bizim sayemizde yaptıklarını bilmeyeceklerdir.”

              İskender’i A r i s t o  eğitmiş.  Her ne kadar silah, savaş, ordu veya soğuk savaş gibi hikayeler tadımızı tuuzumuzu kaçırsa da, o zamanlar ordular savaşır, yeni yerler ele geçirir, insanları talan ederlerdi. O zamanın durumu öyleydi. Tamam bu zamanın durumu da öyle madem, bari zamanın iyi filozofları eğitsin bu adamları. Felsefe profesöleri, psikologlar, sosyologlar alsınlar mesela ön seçimi kazanmışları, öğretsinler temel kuramları. Lafı evrip çevirmesinler, uzatmasınlar, hafif şakalaşarak, hafif te sert yaparak  hiç değilse iki sene , yüksek okul eğitimi kadar bir zaman ders versinler, vizyon sahibi yapsınlar.

Dünyanın her yerindeki  yöneticiler için yaz kampları  olsun. Her ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı, orgeneralleri, hepsi bu yaz kampında günde iki saat yüzme, öğlenleri tabldot yemek, bütün gün de resim, müzik ve kuramsal sohbet dersleri. Hem onların canının sıkıntısı geçer, hem de bizim içimiz rahat eder.

Çocuklara bir sürü, bir sürü paralar vererek yaz okulları aranacağı yerde, çocuklar, sokaklarda özgür ve mesut dolaşsa, her mahallede bir  ressam abla gönüllü resim öğretse, bir gitarist abi, gitar çalıp onları yönlendirse her evin yakınında bir yüzme havuzu olup yüzme öğrenseler hayat mütevazi ve ahenkli bir şekilde daha az para, daha çok kültür üzerine akıp gitse....Yani ileri aşamadan bahsediyorum. Ama yemin ederim, istense olabilir, tıpkı Eskişehir’de olduğu gibi. Önce ben demeyen, önce kamu(comun, halk,toplum) diyen gelişmiş ruhların elleri değdiği zaman hepsi olur.

 

 

Füsun Kankat

 



__________ ESET NOD32 Antivirus tarafından sağlanan bilgiler, virüs imza veritabanı sürümü: 7213 (20120611) __________

İleti ESET NOD32 Antivirus tarafından denetlendi.

http://www.nod32.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder