6 Şubat 2013 Çarşamba

Sanatın Değeri

                                   SANATIN  DEĞERİ

Avrupa,  Kara Afrika’yı  uygarlaştırma nezaketini göstermişti. Haritasını parçalamış, parçalarını yutmuştu; altınını, fildişisini ve elmaslarını çalmıştı; en güçlü oğullarını köle pazarlarında satmıştı.

Avrupa, siyahların eğitimini tamamlamak için ceza ve ibret olsun diye, pek çok askeri işgal ikram etmişti  onlara. On dokuzuncu  yüzyılın sonlarında Britanyalı askerler, Benin Krallığı’nda bu pedagojik operasyonlardan birini gerçekleştirdi. Kanlı kıyımdan sonra, yangından hemen önce ganimeti götürdüler. Afrika sanatının en büyük koleksiyonuydu: Onlara hayat veren, onları esirgeyen tapınaklardan sökülmüş bir sürü heykel ve maske.

Bu eserlerin bin yıllık geçmişi vardı, karmaşık güzellikleri  Londra’da azıcık merak ve sıfır hayranlık uyandırdı.  Afrika hayvanat bahçesinin meyveleri, yalnızca bazı eksantrik koleksiyoncuları ve ilkel geleneklere yönelmiş müzeleri ilgilendiriyordu. Ama Kraliçe Viktorya, ganimetleri açık artırmaya çıkarınca elde edilen gelir, askeri operasyonun bütün masraflarını karşılamaya yetti.

Böylece Benin Sanatı, bu sanatın doğup gerçekleştiği krallığın yağmalanmasını finanse etti.

Bundan böyle Afrika’dan başlayarak özellikle günümüzden beş bin yıl, üç bin yıl evvel ki uygarlıklardan kalan  ustalıklı seçkin eserlerin nasıl yağmalandıklarını tefrika halinde anlatmaya devam edeceğim.              Sanat tarihine gönül vermiş her aydının rahatlama yoludur, kültür talanını konuşmak ve yazmak...

 

Füsun Kankat

 



__________ ESET NOD32 Antivirus tarafından sağlanan bilgiler, virüs imza veritabanı sürümü: 7978 (20130206) __________

İleti ESET NOD32 Antivirus tarafından denetlendi.

http://www.nod32.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder