1 Ekim 2013 Salı

BUXTEHUDE GENÇLİK SENFONİ ORKESTRASI

BUXTEHUDE  GENÇLİK  SENFONİ  ORKESTRASI  VE                                                                                                     "SAMSON  VE  DALILA"

Sezonu bu çok yetenekli ve olağanüstü donanımlı genç müzisyenlerle açtık. Ne iyi etmişler de gelmişler; zira Süeyya, Süreyya olalı böyle "Samson ve Dalila" görmedi. Zengin içerikli bir program hazırlanmış olması, şefin enerjisi ve zerafeti, ulaştıkları teknik bütünlük, yaz bitiminde güzel bir armağan oldu. İlk bölümdeki Telemann'ın Mi minör Konçertosunda; Blok flüt solo bölümündeki genç kız solistin performansı çok etkileticiydi doğrusu. Flütler ve yaylı çalgıların birlikteliği, bir tadımlık Barok haz tattırdı izleyenlere.

Verdi'nin "Maskeli Balo" Operasındaki Temalar üzerine Orkestra için Fantezi, çok güzeldi, ama Salieri'nin "Follia di Spagna" üzerine 26 çeşitleme, müzikal anlamda çok güzel canlandırmalar içeriyordu. Bir bölümde inceden inceye  kulağa gelen kastanyet sesleri ile zihinlerde değişik İspanya figürleri canlanmıştır. En son eser "Samson ve Dalila" ile fethettiler, nitekim kimse yerinden kıpırdamadı ve üç defa bis yapmak zorunda kaldılar; Beethoven'ın Türk Marşını da çaldıktan sonra kimsenin gitmeye niyeti yok, tekrar "Samson ve Dalida"nın         "Bacchanale" bölümünü tekrarlayarak bitirdiler. Çok iyi yetişmiş bu sarı kafalı gençler, orkestralarının adını Danimarka kökenli Alman besteci-Orta Barok Dönemi'nin en önemli Alman bestecisi kabul edilen "Dieterich Buxtehude"den almış. Buxtehude 1639 - 1707 yılları arasında yaşamış.  Velhasıl biz bu genç senfoni orkestrasından pek etkilendik ve önümüzdeki aylarda da böyle müzikal mutluluklar yaşamayı hayal ederek, yüzlerde tebessüm evimize döndük. Sonbaharımız kutlu olsun!...

 

Füsun  Kankat

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder